Aktuellt

När en dörr stängs öppnas även en potentiell energibesparing

12 januari 2023

Automatisk dörröppnare är bekväma och hygieniska. Men när de öppnas går det åt energi samtidigt som värmen från entrén släpps ut – vilket sätter igång värmesystemet. Kanske är det dags att omvärdera vart dina kilowattimmar tar vägen?

Mycket hör ihop, man brukar säga att när en dörr stängs öppnas en annan, men det kan även vara åt ett annat håll. När en dörr öppnas, öppnas även en annan, eller när en kostnad kommer medför den även andra.

Vi ser det nu som en självklarhet, mycket som från början fungerade manuellt är automatiserat. Ett knapptryck bort så öppnas porten per automatik. Detta är räddningen för många då det handlar om tillgänglighet för alla och minskad smittspridning genom mindre gemensam beröring.

Vi är vana att det fungerar, många gånger är vi kanske lite för lata för att manuellt öppna dörren, det hör till människans natur. Alla de där bakomliggande funktionerna eller mekanismerna för automation drar energi, energi som vi kanske inte ser som en förbrukning, men som ändå är det. Vad kostar det egentligen och hur högt är priset jag kan tänka mig betala för bekvämligheten?

Förvaltarforum kan du läsa artikeln i sin helhet med frågeställningar som;

  • Vad är det första jag behöver göra för att ta kontroll över min förbrukning? 
  • Hur utvärderar jag det jag redan har? 
  • Hur arbetar jag fortsatt med min förbrukning?

Trevlig läsning!